Wijk, Jokkie van

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Volgens de buurman van Jokkie (Jacoba) van Wijk had zij enige tijd een ondergedoken Joodse familie in haar huis in de Groenhovenstraat. Op een dag overleed de grootmoeder. De buurman, Jan Rinse Wartena, heeft haar lichaam in het donker in de Trekvliet laten verdwijnen. Over de Joodse familie is verder alleen bekend, dat de overleden grootmoeder Duits sprak.

 

Jokkie van Wijk (1888-?) was pianolerares van beroep. Haar moeder, die ook in Leiden woonde overleed in 1942. Verder had zij nog een broer dr. Walter van Wijk (1887-1961). Hij was wis-, natuur- en scheikundige, gepromoveerd aan de Leidse universiteit en werkzaam als leraar. Ook was hij privaatdocent aan de Leidse universiteit in de mathematische en technische tijdrekenkunde. Daarnaast was hij nauw betrokken bij het clubhuiswerk voor werkende jongens in Rotterdam. In de oorlogsjaren was hij directeur van het Collège Néerlandais in Parijs. Jokkie had ongetwijfeld veel kennissen in Leiden, maar verdere gegevens ontbreken.

De identiteit van de Joodse vrouw is nog altijd onbekend. Hopelijk zijn er ergens ter wereld nog nazaten, die er meer over kunnen vertellen.

In Leiden zijn nog twee gevallen bekend van Joodse onderduikers, die op hun onderduikadres zijn overleden.

Afbeeldingen:
Foto 1 is uit 1932, genomen vanuit het huis Groenhovenstraat , kijkende naar de Trekvliet en de Rijn en Schiekade. De Trekvliet is in de jaren 1971-1972 nagenoeg geheel gedempt, maar acht jaar later gedeeltelijk weer open gegraven. De Trekvliet is nu wel smaller dan vóór de demping.
Foto 2 (bewerkt door Leiden4045.nl) is genomen in 1925 en toont Jokkie van Wijk met het buurjongetje Bert Wartena.

Informatie en afbeeldingen afkomstig van de kleinkinderen van Jan Wartena.