Braxhoven, Cornelis

Gepubliceerd op

Cornelis Braxhoven (1897) werd op 19 juni 1943 aangehouden door rechercheur Willem de Groot van de Leidse politie. De arrestatie hing samen met de arrestatie van de familie Cohen-Engelsman in Enkhuizen en twee helpers aldaar, de broers Mazereeuw. Ook Johannes Mekel van een paar deuren verderop werd aangehouden. Braxhoven en Mekel werden al na drie dagen vrijgelaten, terwijl de vijf anderen door De Groot naar de Sipo/SD in Den Haag werden overgebracht.

Het echtpaar Samuel en Duifje Cohen-Engelsman en hun zoon Nathan (1927) woonden in Hilversum. Ze werden op 9 juli 1943 vermoord in Sobibór. Nathanans naam ontbreekt op de website Joods Monument bij zijn ouders. Hij staat apart vermeld evenals op de website joodsamsterdam.nl (stand op 9 maart 2021). Volgens die websites woonde hij in het Joodse jongensweeshuis Megadle Jethomiem. Voor hun woning in Hilversum zijn in 2015 struikelstenen gelegd.

De familie Cohen was ondergedoken in Enkhuizen bij Piet Mazereeuw aan de Oude Gracht 69. Ook zijn broer Thijs had ondergedoken Joden in huis, maar die konden zich op de bewuste datum op tijd verbergen. Piet bracht zeven weken door in het Oranjehotel in Scheveningen. De website 4en5meienkhuizen.nl heeft een pagina over deze zaak. Naar de broers is in Enkhuizen een brug genoemd.

Artikel bijgewerkt op 9 maart 2021.