Braxhoven, Cornelis
Op 19 juni 1943 werden om half vijf ’s middags zeven personen Leiden in arrest gesteld. Het waren twee mannen uit Enkhuizen, een Joods gezin van drie personen en twee jongemannen uit Leiden. Het lijkt er op, dat alle zeven tegelijk zijn gearresteerd in Enkhuizen. De familie Cohen was ondergedoken in Enkhuizen bij Piet Mazereeuw aan de Oude Gracht 69. Ook zijn broer Thijs had ondergedoken Joden in huis, maar die konden zich op de bewuste datum op tijd verbergen.
Het gezin Cohen werd op 22 juni door rechercheur Willem de Groot overgebracht naar de Sipo/SD in Den Haag, gelijk met Pieter en Matthijs Mazureeuw en nog enkele anderen. Braxhoven en Mekel werden vrijgelaten. Het gezin Cohen werd op 9 juli 1943 vermoord in Sobibór. Het echtpaar Samuel (1900) en Duifje Cohen-Engelsman (1897) woonden in Hilversum. De naam van hun zoon Nathanan (1927) ontbreekt op de website Joods Monument bij zijn ouders. Hij staat apart vermeld, evenals op de website joodsamsterdam.nl (stand op 9 maart 2021). Volgens die websites woonde hij in het Joodse jongensweeshuis Megadle Jethomiem. Voor hun woning in Hilversum zijn in 2015 struikelstenen gelegd.
De twee Leidse jongens waren Cornelis Braxhoven (1925) en Wilhelmus Johannes Mekel (1925), beide uit de Trompstraat.
Piet Mazereeuw bracht zeven weken door in het Oranjehotel in Scheveningen. De website 4en5meienkhuizen.nl heeft een pagina over deze zaak. Naar de broers is in Enkhuizen een brug genoemd.
Artikel geheel herschreven op 9 juli 2022.