Gans, Mary

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Op zondag 4 maart om 10 uur ’s ochtends fietsten twee Leidse meisjes over de Rijksstraatweg in Wassenaar langs het landgoed Rust en Vreugd, toen er opeens een Engelse Spitfire opdook. Getuigen die hun toevlucht hadden gezocht in een schuilput (Deckungsloch) vertelden later dat één van de meisjes werd getroffen door een bomexplosie. Maar ook het andere meisje was omgekomen. Het waren de 17-jarige Mary (Petronella) Gans en de 19-jarige Jo (Johanna) van Rossenberg uit Leiden.
Het is de vraag of de meisjes die ochtend naar Den Haag toe reden of juist van de stad af. In het eerste geval reden ze enorme rookwolken tegemoet. De vorige dag hadden de Geallieerden het Bezuidenhout gebombardeerd. In het tweede geval kwamen ze juist uit die rokende stad.

Bezuidenhout 3 maart 1945
Het geallieerde bombardement op 3 maart 1945 op het Bezuidenhout in Den Haag is een van de grote tragedies uit de oorlog op Nederlands grondgebied. De bedoeling was om de lanceerinstallaties van de V2 in het Haagse Bos uit te schakelen, maar door een vergissing vielen de bommen op het Bezuidenhout. In de ‘brandende huizenzee’ vielen bijna 600 dodelijke slachtoffers en vele gewonden. Een groot aantal woningen en gebouwen lag in puin. Algemeen wordt erkend dat de aanvalsleiding de coördinaten van het te bombarderen gebied heeft verwisseld. Kortom, het bombardement is correct uitgevoerd.

De V2-installaties bleven onbeschadigd. Terwijl brandweerlieden uit Den Haag en andere gemeenten (onder andere uit Leiden en Oegstgeest) de enorme branden probeerden te blussen werden er al diezelfde avond weer raketten afgeschoten.
Behalve vanuit Den Haag werden er ook V2’s afgeschoten van uit Wassenaar. De RAF bleef proberen deze installaties uit te schakelen en de aanvoer via het spoor en over de weg zo veel mogelijk te verhinderen. Mede daarom waren er dagelijks vliegtuigen in de lucht om doelen te beschieten en te bombarderen.

Het verhaal van de aanval is te lezen op de website van de Historische vereniging Oud Wassenaar.