Groenewegen, Gijs

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In 1934 nam Gijs Groenewegen (1909-1994) de al bestaande bioscoop Rembrandt aan de Hogewoerd over van zijn vader. Na een verbouwing opende hij de vernieuwde zaal onder de naam bioscoop Casino.

Bescheinigung van Gijs GroenewegeGeen krijgegevangene
Tijdens de mobilisatie in 1939-1940 was hij gelegerd in Den Haag. Vermoedelijk is  hij ook is de meidagen van 1940 als militair actief geweest. In april 1943 werd hij opgeroepen om opnieuw in krijgsgevangenschap te worden afgevoerd. Deze maatregel van de bevelhebber van de Duitse troepen in Nederland generaal F. Christiansen leidde in delen van Nederland tot de zogeheten april-meistakingen.

Om een of andere reden voldeed Groenewegen niet aan de oproep en werd daarom op 2 februari 1944 opgepakt en naar een speciale kazerne in Amersfoort overgebracht, de Waterloo-kazerne (voor de oorlog de Bernhard-kazerne), ook bekend als Wehrmachtslager Amersfoort of Sammelstelle 23. Vermoedelijk door tussenkomst van een bekende, Willem Couwenberg, eigenaar van De Vergulde Turk in de Breestraat, kreeg Groenewegen een vrijstelling en mocht naar huis terugkeren. Hij meldde zich bij de Leidse politie op 9 februari met de mededeling dat hij ontslagen was uit krijgsgevangenschap.

De website www.krijgsgevangenen.nl toont foto’s uit het Wehrmachtslager Amersfoort Sammelstelle 23.

Afbeelding: particuliere collectie.