Hassing, Antonius

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Antonius Hassing (1915) was controleur van de Centrale Controledienst, de toezichthouder op tal van overheidsregels, waaronder de distributiewetgeving. Hij overleed in Amersfoort op 24 februari 1945.

Het lukte Leiden4045.nl lange tijd niet te achterhalen onder welke omstandigheden Hassing is gestorven. Maar een beetje zoeken op internet leidde naar de website wo2slachtoffers.nl. Deze uiterst eenvoudige website (bekeken in mei 2019) is in feite een aangeklede database met namen, gegevens en bronnen. Alle gegevens zijn afkomstig van Jack Kooistra, die enige bekendheid geniet als speurder naar Nederlandse oorlogsmisdadigers, die hun straf waren ontlopen. Ook schreef hij verschillende boeken.

Zijn leven lang verzamelde hij gegevens over slachtoffers, die hij systematisch op kaartjes noteerde. De website wo2slachtoffers.nl van Kooistra is de digitale versie van zijn kaartenbakken, die hij gedurende vele jaren met getypte of geschreven kaartjes heeft gevuld.  Maar liefst 160.000 namen moet de database gaan bevatten. Dat lijkt Leiden4045.nl een immense klus, om het maar zachtjes uit te drukken. Zeker met al het uitzoekwerk er bij en dan ook nog het bijhouden en corrigeren.

In ieder geval staat Hassing op die website. Hassing stierf volgens Kooistra aan de gevolgen van een buikschot, afkomstig van een Duits militair.

 

Categorie├źn: mensen maken mee