Heijningen, Anton van

Gepubliceerd op

Op 28 december 1941 kwam Van Heijningen tegen half vier op het politiebureau met het verzoek een kennis van hem in Amsterdam via de Amsterdamse politie op de hoogte te brengen dat hij die avond (weer) naar het Oostfront zou vertrekken. Hij was toen al een jaar in dienst van de SS. Waarschijnlijk was hij eerst chauffeur geweest. De dienstdoende agent voldeed aan zijn verzoek. Daarna had Van Heijningen nog met een aantal politiemannen een geanimeerd gesprek over zijn belevenissen aan het front. Hij trakteerde op sigaretten en gaf een agent wat vreemde munten. Ondanks de prettige behandeling beklaagde Van Heijningen zich over een eerder optreden van de recherche, toen hij werd gezocht wegens een verdenking van verduistering. Van Heijningen woonde in het pand, waar eerder de Joodse familie David en Rebecca Wolf-de Wolff had gewoond.

Klacht over de politie
Na afloop van het gesprek is hij klaarblijkelijk naar de Ortskommandant gestapt om zijn beklag te doen, want een onderofficier van de Ortskommandantur belde op om navraag te doen naar dat akkefietje. Volgens Van Heijningen had een rechercheur tegen hem gezegd ‘Je behoeft niet naar Duitsland terug te gaan want het Duitse leger is toch op de terugtocht’. Die beschuldiging werd echter door de Leidse recherche van de hand gewezen.

Gesneuveld
Het Duitse leger was in december 1941 beslist nog niet op de terugtocht, al verliep de opmars in de Sovjet Unie steeds moeizamer en trager. Van Heiningen is zeker nog een keer in Nederland op verlof geweest, maar uiteindelijk sneuvelde aan het Oostfront. In 1952 werd op aangifte van het ministerie van justitie zijn overlijden ingeschreven in het overlijdensregister van de gemeente Leiden met als datum 31 augustus 1944 en als plaats van overlijden ‘ergens in Europa’.

Oorlogsgravenstichting
De naam van Anton van Heijningen (1915) was opgenomen in de database van de Oorlogsgravenstichting, maar bij raadpleging van de website in november 2020 verscheen bij zijn naam de mededeling: moved permanently met vervolgens een error 404 pagina niet gevonden. Vermoedelijk is de Oorlogsgravenstichting er op attent gemaakt dat Van Heijningen niet waardig was om door de stichting te worden herdacht. Leiden4045.nl maakt geen onderscheid en wil alle inwoners van Leiden en omgeving vermelden van wie het overlijden direct in verband staat met de bezetting.

Bronnen:
Dag- en nachtrapport van de Leidse gemeentepolitie d.d. 28 december 1941.
Database Oorlogsgravenstichting november 2020.