Joodse panden in de Verkaufsbücher

Onteigende en verkochte Joodse huizen

De bezetter beroofde de Joden stap voor stap van al hun eigendommen. Huizen werden onteigend en verkocht. Die verkoop is bijgehouden in de zogeheten Verkaufsbücher. Daarom weten we welke panden er in Leiden en Oegstgeest zijn verkocht, voor welk bedrag en wie de kopers waren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Vuurwerkfabriek Kat Leiden

Kat in het nauw?

De Leidse vuurwerkfabriek A.J. Kat was tijdens de Bezetting werkzaam voor de Wehrmacht, onder meer door het verwijderen van kruit uit buitgemaakte munitie. Na de oorlog werd de directeur/eigenaar Kat ter verantwoording geroepen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Duitsgezinde familie (1)

De Nederlandse bewoonster was zeer Duitsgezind. Zij hing op de verjaardag van Hitler een hakenkruisvlag uit het raam. De kinderen zaten op de Duitse school of waren in Duitse dienst…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Brief aan Schwebel

Bezorgde NSB’er verklapt geheim

De Leidse textielfabrikant Arie Krantz werd na de oorlog onder meer beschuldigd van verraad. Hij zou illegale bijeenkomsten van studenten bij de Joodse bakker Weijl persoonlijk aan de Beauftragte Schwebel hebben gemeld…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Henk Woudenberg spreekt in de Stadsgehoorzaal 1943

Het Nederlandsche Arbeids Front (NAF)

Het Nederlandsche Arbeids Front (NAF) was de nationaalsocialistische eenheidsvakbond onder leiding van de NSB’er Henk Woudenberg. Het NAF probeerde in Leiden voet aan de grond te krijgen, maar ondervond veel tegenstand van de werkgevers. Er werden zogenoemde bedrijfsappels georganiseerd, waarbij het personeel verplicht moest luisteren naar een toespraak van een… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .