Het Nederlandsche Arbeids Front (NAF)

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Het Nederlandsche Arbeids Front (NAF) was de nationaalsocialistische eenheidsvakbond onder leiding van de NSB’er Henk Woudenberg. Het NAF probeerde in Leiden voet aan de grond te krijgen, maar ondervond veel tegenstand van de werkgevers. Er werden zogenoemde bedrijfsappels georganiseerd, waarbij het personeel verplicht moest luisteren naar een toespraak van een functionaris van het NAF. Het NAF probeerde via zogenoemde sociale voormannen invloed uit te oefenen op het bedrijf om de werkomstandigheden te verbeteren.

Henk Woudenberg spreekt in de Stadsgehoorzaal 1943Op 12 februari 1943 hield Woudenberg een toespraak in de Stadsgehoorzaal, maar de tijdsomstandigheden zaten erg tegen. Bovendien slaagden een groep werkgevers er in een einde te maken aan de bedrijfsappels.
Het NAF heeft zeker veel leden gehad, maar die waren gedeeltelijk aangemeld door werkgevers die sympathiek stonden ten opzichte van het NAF en de NSB. zoals de gemeente Leiden. Andere leden kozen voor het NAF vanwege de financiƫle voordelen van het lidmaatschap.