verhalen
WA marcheert, publiek ageert
In 1940 en 1941 trokken de “zwarte soldaten” van de WA veel bekijks op straat. Bij marsen door de stad kwam het geregeld tot knokpartijen met tegenstanders. … verder lezen ».
In 1940 en 1941 trokken de “zwarte soldaten” van de WA veel bekijks op straat. Bij marsen door de stad kwam het geregeld tot knokpartijen met tegenstanders. … verder lezen ».
Op het Leidse arbeidsbureau was een keuringsarts werkzaam die lid was van de NSB. Hij had in Leiden sinds 1938 een praktijk als homeopathisch arts. … verder lezen ».
Het Nederlandsche Arbeids Front (NAF) was de nationaalsocialistische eenheidsvakbond onder leiding van de NSB’er Henk Woudenberg. Het NAF probeerde in Leiden voet aan de grond te krijgen, maar ondervond veel tegenstand van de werkgevers. Er werden zogenoemde bedrijfsappels georganiseerd, waarbij het personeel verplicht moest luisteren naar een toespraak van een… verder lezen ».
Op 16 februari 1943 hield Henk Woudenberg van Het Nederlandsche Arbeidsfront een redevoering in de Stadsgehoorzaal. Hij probeerde de Leidse arbeiders te winnen voor het Arbeidsfront en de NSB. De tegenwerking was groot en de timing was beroerd…. verder lezen ».
De broers Adriaan en Leo Krantz vormden de directie van de textielfabriek NV J.J. Krantz en zoon, gespecialiseerd in de fariacage van uniformstof. De aandeelhouders van de textielfabriek hebben in de oorlogsjaren goud geld verdiend aan de productie voor de Wehrmacht en andere Duitse organisaties. Beide directeuren waren lid van… verder lezen ».
Leonard Krantz was de oudste beherend vennoot van de textielfabriek NV J.J. Krantz & zoon. Samen met zijn broer Adri vormde hij de directie. Als vooraanstaand Leids industrieel had hij zoals gebruikelijk posities in verschillende lokale economische organisaties. Naast functies in het Leidse bedrijfsleven had Leonard misschien enige belangstelling voor… verder lezen ».
De tentoonstelling Wat Aarde Bewaarde veroorzaakte eind 1942 flinke spanningen in het Rijksmuseum voor Oudheidkunde. De nationaalsocialistische archeologie was in opkomst. Zou het museum misschien een Germaans museum worden?
… verder lezen ».
De conservator F. Bursch van het Rijksmuseum voor Oudheden staat vooral bekend om zijn opgravingen in de Oekraïne. Maar er waren meer problemen. Zijn gedrag overschaduwd zijn wetenschappelijk werk van vóór de oorlog…. verder lezen ».