Kneifel, Arthur

Over het leven van Arthur Kneifel is weinig bekend. Hij werd geboren in 1914 in Baumberg (D) en woonde sinds 1916 in Leiden. Of dat met zijn ouders was of dat hij wellicht alleen naar Leiden is gekomen moet nog worden uitgezocht. Van beroep was hij decorateur van etalagevensters. In… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wehrmachtbezirksverwaltung

De Wehrmachtbezirksverwaltung was een instantie van de Wehrmacht die belast was met de administratie van gevorderde panden en terreinen. De instantie bepaalde zelf welke vergoeding de eigenaren of de gebruikers kregen. Die vergoeding werd dan uitbetaald door de gemeente. Het was voor eigenaren en gebruikers meestal een nadelige aangelegenheid, want… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Heijningen, Anton van

Op 28 december 1941 kwam Van Heijningen tegen half vier op het politiebureau met het verzoek een kennis van hem in Amsterdam via de Amsterdamse politie op de hoogte te brengen dat hij die avond (weer) naar het Oostfront zou vertrekken. Hij was toen al een jaar in dienst van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schoolgebouw Noordeinde 3

Het schoolgebouw van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs werd in maart 1943 door de Wehrmacht gevorderden bleef tot aan het einde van de oorlog bij de Wehrmacht in gebruik…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Frentrop, Cornelis

In het overlijdensregister van de gemeente Leiden werd op 9 augustus 1946 de overlijdensakte ingeschreven van Cornelis Frentrop (1924), afkomstig van het Standesamt van Berlijn. Volgens die Berlijnse akte stierf Cornelis (Kees) op 4 augustus 1944 in Berlijn. Uit gegevens die de familie heeft verzameld blijkt een ietwat merkwaardige levensloop…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Avondtekenschool

De Avondtekenschool stond onder auspiciĆ«n van de RK Volksbond en maakte gebruik van de gemeentelijkeĀ  school in de Paul Krugerstraat. De school bood een vierjarige opleiding voor heel uiteenlopende tekenvakken. De nadruk lag op de ontwikkeling van tekenvaardigheiden toepassing in ambachten en het bedrijfsleven, zoals reclame- en decorschilderen. Maar ook… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .