Frentrop, Cornelis

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In het overlijdensregister van de gemeente Leiden werd op 9 augustus 1946 de overlijdensakte ingeschreven van Cornelis Frentrop (1924), afkomstig van het Standesamt van Berlijn. Volgens die Berlijnse akte stierf Cornelis (Kees) op 4 augustus 1944 in Berlijn.

Uit gegevens die de familie heeft verzameld blijkt een ietwat merkwaardige levensloop. Kees trad op 20 maart 1940 in bij de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Lourdes (ook wel de Broeders van Dongen). Lang bleef hij er niet, want op 7 november 1941 verliet hij de congregatie weer.

Volgens de familie is hij opgepakt bij een razzia en naar Duitsland gestuurd. Daar heeft hij klaarblijkelijk dienst genomen bij de Wehrmacht. Dat blijkt uit brieven van De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V. en van het Bundesarchiv in Berlijn met de mededeling dat Kees Frentrop dienst deed bij de 2.Kompagnie Grenadier-Regiment Ostpreussen 3 (später Grenadier-regiment 1144) in de rang van Gefreiter en dat hij op 4 augustus 1944 was gesneuveld bij Netta Druga, tegenwoordig in het oosten van Polen, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Bialystock.

Tekst aangevuld op 8 november 2021.