verhalen
Politieagenten waarschuwen voor op handen zijnde razzia door collega’s 17 maart 1943
Twee Leidse agenten waarschuwden persoonlijk Leidse Joden voor de komende razzia op 17 maart 1943…. verder lezen ».
Twee Leidse agenten waarschuwden persoonlijk Leidse Joden voor de komende razzia op 17 maart 1943…. verder lezen ».
Inspecteur Dingeman van der Wal waarschuwde voor de komende razzia van 17 maart 1943…. verder lezen ».
In september 1940 begon Raden Mas Irawan Soejono (1920) een studie aan de Leidse universiteit, waarschijnlijk Indisch recht. Het gezin met vier kinderen was in 1934 (opnieuw) in Den Haag komen wonen. Beide ouders behoorden tot de Javaanse adel. Zijn vader was ambtenaar op het ministerie van KoloniĆ«n. De ouders… verder lezen ».
Op 16 januari 1945 wordt Jacobus Toussaint (1923) uit Hondelersdijk dodelijk getroffen door een schot tijdens een razzia. Hij overlijdt dezelfde avond…. verder lezen ».
Naar alle waarschijnlijkheid woonden er in de wijk in 1943 een flink aantal actieve sympathisanten van de Raad van Verzet (RVV), een landelijke linkse verzetsorganisatie die in april-mei 1943 was opgericht. De RVV was vooral gericht op actief verzet, waarbij zo nodig tot harde actie moest worden overgegaan. Pas in… verder lezen ».
In de nacht van 2 op 3 oktober, rond middernacht, werden zeven Joodse Leidenaren het politiebureau aan de Zonneveldstraat binnengebracht. Binnen het uur gingen ze op transport naar de Sipo in Den Haag…. verder lezen ».
De agent van politie Matthijs Sepers was waarschijnlijk betrokken bij het werk van de Raad van Verzet. Hij werd in 1944 gearresteerd en stierf in KZ Mauthausen…. verder lezen ».
In het overlijdensregister van de gemeente Leiden werd op 9 augustus 1946 de overlijdensakte ingeschreven van Cornelis Frentrop (1924), afkomstig van het Standesamt van Berlijn. Volgens die Berlijnse akte stierf Cornelis (Kees) op 4 augustus 1944 in Berlijn. Uit gegevens die de familie heeft verzameld blijkt een ietwat merkwaardige levensloop…. verder lezen ».