Kijk in de Vegte, Jan

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

BoekomslagIn maart 2018 verscheen het boek ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd’. De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter van Alphons Siebelt. Op de omslag staat een fraaie foto van een man die de inhoud van zijn tas laat controleren door een met een stengun bewapende BS’er in een toch wat sleetse overall. Op de achtergrond zien we de huizen van de Soembastraat die nu aan het zicht worden onttrokken door de Van Toornvlietstraat. Om er te komen moet je eerst de Zijl oversteken.

Herkomst foto’s
De foto dateert uit 1945 en is gemaakt bij de ingang van de Touwfabriek in Leiderdorp. Die was toen de opslagplaats voor levensmiddelen, die per binnenvaartschip werden aangevoerd. De schepen werden gelost door NSB’ers, die in de Leidse doelenkazerne waren opgesloten. Er zijn nog veel meer foto’s van de bedrijvigheid bij de schepen en in de hal van de Touwfabriek. Het is nog steeds niet bekend wie die foto’s heeft gemaakt. Gelet op de kwaliteit en de hele sfeer moet het welhaast een officiĆ«le fotograaf zijn geweest, die foto’s kwam maken voor een of ander verslag. Toen het boek in 2018 werd uitgebracht was evenmin bekend welke twee mannen op deze foto te zien zijn.

Een kleinzoon meldt zich
Een tijdje na het verschijnen van het boek meldde zich een kleinzoon van de burger op de foto. Hij had zijn opa herkend. Het is Jan Kijk in de Vegte, staaldraadkabeldraaier van de Touwfabriek. Het is niet duidelijk of Jan naar de fabriek ging voor zijn gewone werk, maar dat is goed mogelijk. Jan Kijk in de Vegte werd geboren in 1903 en overleed in 1983 op 79-jarige leeftijd. Het gezin woonde op het adres Borneostraat 6, maar toen dat pand na de oorlog werd gesloopt verhuisden ze naar nummer 1.