De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter

Boek hongerwinter Leiden Hoe overleefden de Leidenaren de Hongerwinter? Deze vraag staat centraal in het boek ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter,   dat half maart uitkwam. Dat de voedselsituatie steeds slechter werd weet iedereen, maar welke gevolgen dat voor Leiden heeft gehad wordt nu voor het eerst duidelijk. De auteur onderzoekt vragen als: hoeveel mensen stierven er en hoeveel waren er ondervoed? Hoeveel mensen stonden er bij de gaarkeukens in de rij? Vervolgens worden verschillende particuliere initiatieven beschreven om althans een deel van de Leidse bevolking wat bijvoeding te verstrekken. Dat varieerde van bijvoeding door de werkgever tot een extra bordje eten voor de jeugd.

Het boek is gebaseerd op tal van geschreven bronnen uit de Hongerwinter zelf of van kort na de oorlog. Die worden aangevuld met verhalen uit brieven en dagboeken en met verschillende recente herinneringen.

Alphons Siebelt: ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter,  Primavera Pers, ISBN 978-90-5997-263-6, prijs € 17,50. 144 pagina’s met ruim 70 afbeeldingen, deels in kleur.

Boek kopen

Go to Locatie

Locatie

1200+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1250+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

900+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden