Boek hongerwinter Leiden

De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter

Hoe overleefden de Leidenaren de Hongerwinter? Deze vraag staat centraal in het boek ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd. De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter,   dat half maart uitkwam. Dat de voedselsituatie steeds slechter werd weet iedereen, maar welke gevolgen dat voor Leiden heeft gehad wordt nu… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 27/03/2018

Snelvriesconservenfabriek Vita

Begin 1943 werd hier een filiaal gevestigd van het Haagse bedrijf de NV Snelvriesconservenfabriek Vita als opvolger van NV Stoomfabriek van verduurzaamde levensmiddelen De Ster. In oktober 1944 werd de fabriek gebruikt als een van de drie centrale keukens voor de voedselvoorziening. Dagelijks werd hier voedsel bereid, dat naar de… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 19/02/2018

Schoolgebouw Munnikenstraat – Oosterstraat

De Vereniging voor Christelijk Onderwijs bestuurde twee aparte lagere scholen, die feitelijk één gebouwencomplex met twee vleugels vormden. Er was zowel een ingang aan de Oosterstraat 16 als aan de Munnikenstraat 1. Van 26 november 1940 tot en met 25 april 1941 waren de gebouwen gevorderd door de Wehrmacht. Vanaf… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 16/02/2018

Schoolgebouw Paul Krugerstraat

Het gebouw van de openbare lagere school in de Paul Krugerstraat werd al in 1940 volledig gevorderd door de Wehrmacht. Ook waren er manschappen van de Ordnungspolizei gelegerd. De Orpo, in de volksmond “Grüne Polizei” genoemd naar de kleur van hun uniform, was gewone politie, die ook wel werd ingezet… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 16/02/2018