Schoolgebouw Paul Krugerstraat

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Het gebouw van de openbare lagere school in de Paul Krugerstraat werd al in 1940 volledig gevorderd door de Wehrmacht. Ook waren er manschappen van de Ordnungspolizei gelegerd. De Orpo, in de volksmond “Grüne Polizei” genoemd naar de kleur van hun uniform, was gewone politie, die ook wel werd ingezet voor bijzondere taken, bijvoorbeeld bij relletjes.

In juli en augustus 1941 kon de burgerij hier metalen voorwerpen inleveren krachtens de metaalvordering.

Enkele straten in de buurt werden afgezet met prikkeldraad; alleen de Paul Krugerstraat en de Lopsenstraat bleven open voor inkomend en uitgaand verkeer. De school werd in de zomer van 1944 verlaten.

In december 1944 zou in het gebouw een uitdeelpost van de gaarkeukens worden gevestigd, maar dat zal niet zijn gerealiseerd. Door het bombardement van 11 december 1944 gingen namelijk alle ruiten verloren. In de Hongerwinter werd de leegstaande school in korte tijd vrijwel volledig ontdaan van hout. Zelfs de schoolbanken, 120 in totaal, werden meegenomen door mensen op zoek naar brandhout.  Pas in september 1947 kon het herstelde gebouw opnieuw in gebruik worden genomen. Al die tijd werden de leerlingen ondergebracht in een schoolgebouw aan de Oude Vest.