De Koster-Sijthoff, Arie en Johanna

De dag- en nachtrapporten de Leidse politie van 4 en 8 november 1943 maken melding van de ontruiming van het huis van Arie en Johanna de Koster-Sijthoff. De woning was in beslag genomen door de Wehrmacht. Het was hoogstwaarschijnlijk een vorm van pesterij, iets wat in 1943 en 1944 nogal… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hooglandse kerk

De St. Pancraskerk, beter bekend als de Hooglandse kerk, was tijdens de bezetting gewoon in gebruik door de Nederlandse Hervormde kerk. In de zomermaanden werden er orgelconcerten gegeven door de de toen al fameuze organist Feike Asma, die echter in juli 1943 als organist in Den Haag ging werken. Zoals… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schoolgebouw Noordeinde 3

Het schoolgebouw van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs werd in maart 1943 door de Wehrmacht gevorderden bleef tot aan het einde van de oorlog bij de Wehrmacht in gebruik…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Avondtekenschool

De Avondtekenschool stond onder auspiciën van de RK Volksbond en maakte gebruik van de gemeentelijke  school in de Paul Krugerstraat. De school bood een vierjarige opleiding voor heel uiteenlopende tekenvakken. De nadruk lag op de ontwikkeling van tekenvaardigheiden toepassing in ambachten en het bedrijfsleven, zoals reclame- en decorschilderen. Maar ook… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schoolgebouw Munnikenstraat – Oosterstraat

De Vereniging voor Christelijk Onderwijs bestuurde twee aparte lagere scholen, die feitelijk één gebouwencomplex met twee vleugels vormden. Er was zowel een ingang aan de Oosterstraat 16 als aan de Munnikenstraat 1. Van 26 november 1940 tot en met 25 april 1941 waren de gebouwen gevorderd door de Wehrmacht. Vanaf… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schoolgebouw Paul Krugerstraat

Het gebouw van de openbare lagere school in de Paul Krugerstraat werd al in 1940 volledig gevorderd door de Wehrmacht. Ook waren er manschappen van de Ordnungspolizei gelegerd. De Orpo, in de volksmond “Grüne Polizei” genoemd naar de kleur van hun uniform, was gewone politie, die ook wel werd ingezet… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .