Klokkenroof 1943

Klokkenvordering in 1943

In de eerste helft van 1943 werden er tientallen klokken uit kerktorens en openbare gebouwen verwijderd. Ze zouden worden omgesmolten tot kanonnen. Een aantal klokken werd echter na de oorlog teruggevonden…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Schoolgebouw Paul Krugerstraat

Het gebouw van de openbare lagere school in de Paul Krugerstraat werd al in 1940 volledig gevorderd door de Wehrmacht. Ook waren er manschappen van de Ordnungspolizei gelegerd. De Orpo, in de volksmond “GrĂ¼ne Polizei” genoemd naar de kleur van hun uniform, was gewone politie, die ook wel werd ingezet… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

HBS voor meisjes

In september 1941 moest aan vier Joodse meisjes de toegang tot de school worden ontzegd, onder wie een meisje uit Wassenaar. Tevens werden drie leraren ontslagen om dezelfde reden: mej. Dora van Raalte, M. Polak en B. Noach. Mej. Van Raalte werd opgevolgd mej. Anna Oosterlee, die enkele Joodse oud-leerlingen… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stedelijk Gymnasium

Het Stedelijk Gymnasium was in 1938 van uit de Doezastraat naar een splinternieuwe gebouw in de Fruinlaan verhuisd. De omgeving was nog slechts gedeeltelijk bebouwd met woningen, zodat de school aan de rand van de bebouwing was gelegen. In de aula werden de vergaderingen van de gemeenteraad gehouden tot 1… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .