Snelvriesconservenfabriek Vita

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Begin 1943 werd hier een filiaal gevestigd van het Haagse bedrijf de NV Snelvriesconservenfabriek Vita als opvolger van NV Stoomfabriek van verduurzaamde levensmiddelen De Ster. In oktober 1944 werd de fabriek gebruikt als een van de drie centrale keukens voor de voedselvoorziening. Dagelijks werd hier voedsel bereid, dat naar de verschillende uitdeelposten werd vervoerd. Daarnaast bereidde Vita maaltijden voor de Wehrmacht en werden er enkele malen maaltijden bereid voor Hulp aan Burgerbevolking in Oorlogstijd (HABO). Het kantooradres was Hogewoerd, het bedrijf lag aan het Levendaal.

Op 28 december 1944, tegen de klok van zeven uur ’s avonds, enige uren na de overval op winkel van De Unie werd een overval gepleegd op de conservenfabriek Vita aan het Levendaal. Er kwam een man binnen in een politie-uniform die de bedrijfsleider bedreigde met een revolver. Direct daarna kwan nog acht of negen gemaskerde en gewapende mannen binnen. Ze reden een paard-en-wagen naar binnen. In korte tijd werden 21 van de 35 opgeslagen balen suiker van 100 kilo elk opgeladen en verdween het gezelschap.

In het najaar van 1944 werden er opvallend veel roofovervallen gepleegd. Twee daders van deze overval werden op 30 december 1944 gearresteerd.