Snelvriesconservenfabriek Vita

Begin 1943 werd hier een filiaal gevestigd van het Haagse bedrijf de NV Snelvriesconservenfabriek Vita als opvolger van NV Stoomfabriek van verduurzaamde levensmiddelen De Ster. In oktober 1944 werd de fabriek gebruikt als een van de drie centrale keukens voor de voedselvoorziening. Dagelijks werd hier voedsel bereid, dat naar de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vleeschwaren- en Conservenfabriek Peter Verhoef & Zoon

Peter Verhoef sr. had een slagerij aan de Steenstraat en was tevens eigenaar van Vleeschwaren- en Conservenfabriek Peter Verhoef & Zoon aan de 1e Binnenvestgracht. Vanaf september 1944 was hier een van de drie centrale keukens gevestigd. Dagelijks werd hier voedsel bereid, dat naar de verschillende uitreikposten in de stad… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Massavoeding

Het Bureau Massavoeding had – kort gezegd – vanaf 1 oktober 1944 tot medio juli 1945 de gehele verantwoordelijkheid voor het functioneren van de gaarkeukens. Massavoeding was een onderafdeling van het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd (RbVVO) met de Leidse graanhandelaar W. A. Kasteleijn als plaatselijk directeur. Per periode van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Centrale keukens

Op 3 oktober 1944 werd het systeem van de gaarkeukens in gebruik genomen.  De organisatie kwam in handen van het Bureau Massavoeding gevestigd in de Breestraat op nummer 125. Er kwamen drie centrale keukens, waar voedsel werd bereid. Het voedsel werd na bereiding in gamellen naar de uitreikposten gebracht, meestal… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Conservenfabriek Vianda

Deze conservenfabriek werd in januari 1942 geopend in fabriekspanden aan de Langegracht en aan de achterzijde aan de 3e Binnenvestgracht. Eigenaar Jan Verhoef (1910-1978) werd in maart 1942 opgepakt door de Sipo/SD in verband met “Jodenhulp” belandde in het concentratiekamp Sachsenhausen. In augustus 1944 werd hij vrijgelaten. In de tussentijd… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .