Landbouwausweis

Plaatselijk Bureauhouder (PBH)

In verband met het uitbreken van de oorlog besloot de Nederlandse regering in september 1939 de controle op de voedselvoorziening te verscherpen. Zo moesten het ontstaan van voedseltekorten en van een zwarte markt zoveel mogelijk worden voorkomen. Het Rijksbureau voor Voedselvoorziening in Oorlogstijd (RbVVO) stelde voor dit doel Provinciale voedselcommissarissen… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Roofoverval

Roofoverval Haagweg 172

Uit een opslagplaats van de Provinciale Voedselcommissaris aan de Haagweg 172 werd op 14 december 1944 in de vroege ochtend omstreeks half zes door zes mannen die gekleed waren in een politie-uniform een zeer grote partij tarwe, rogge, erwten, bonen, gedroogde groenten, bussen met alcohol en bakolie,  suiker en zoetstof… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kijk in de Vegte, Jan

In maart 2018 verscheen het boek ‘Het is een raadsel waarvan de bevolking heeft geleefd’. De Leidse voedselvoorziening in de Hongerwinter van Alphons Siebelt. Op de omslag staat een fraaie foto van een man die de inhoud van zijn tas laat controleren door een met een stengun bewapende BS’er in… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Diehl, Marinus

Marinus Diehl (1906) was aangesteld als controleur van de Centrale Controle Dienst. In 1938 verhuisde hij daarvoor van Den Haag naar Leiden. Deze dienst van het Ministerie van Landbouw en Visserij was belast met de handhaving van diverse overheidsregelingen voor de land- en tuinbouw. Na september 1939 werd er vooral… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hannivoort, Jan

De advocaat J.A. (Jan) Hannivoort (1906-1991) werd in november 1940 secretaris van De Nederlandsche Unie als opvolger van Huib Burgersdijk. Van hem is een aanvraag voor een vals persoonsbewijs bewaard gebleven, daterend uit de Hongerwinter. De aanvraag was gericht aan de ambtenaar van het Leidse Bureau Bevolking, Cor van Wijk…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .