Roofoverval Haagweg 172

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

RoofovervalUit een opslagplaats van de Provinciale Voedselcommissaris aan de Haagweg 172 werd op 14 december 1944 in de vroege ochtend omstreeks half zes door zes mannen die gekleed waren in een politie-uniform een zeer grote partij tarwe, rogge, erwten, bonen, gedroogde groenten, bussen met alcohol en bakolie,  suiker en zoetstof plus nog 72 flessen bessenwijn ontvreemd.

Twee weken later arresteerde de Leidse politie twee jonge mannen die aan de overval hadden deelgenomen Flip Hollebeek en Nico Fanderhijn. Ze maakten deel uit de de groep van Joop Dubbeldeman.

Deze overval wordt ook beschreven in het Logboek van de 3e sectie der 1e stootcompagnie der B.S. te Leiden. Volgens het logboek werd de overval gepleegd buiten medeweten van de commandant. Dat zou betekenen dat er in dit geval samengewerkt was door (leden van) de groep van Dubbeldeman en de 3e sectie terwijl de groep van Dubbeldeman, die deel had uitgemaakt van de 2e sectie, Uit de BS was gestapt. Volgens het logboek maakte een agent van de Leidse politie, Jim gennoemd, deel uit van de overvalploeg.

Tekst aangevuld op 11 januari 2022.