Roofoverval op café De Ster

Haarlemmerstraat 299 Op 23 december 1944 rond vier uur ’s middags kwamen acht met pistolen bewapende mannen het café De Ster aan de Haarlemmerstraat binnen. Drie van hen droegen een masker. Kennelijk wisten ze dat er juist die ochtend door iemand twintig liter oude klare te koop was aangeboden. De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roofoverval met slachtoffer 2 maart 1945

Op 2 maart 1945 om ongeveer 10 uur ’s ochtends drongen drie of vier mannen de manufacturenwinkel van C.H. Guldemond aan de Oude Herengracht binnen. Twee anderen bleven bij de achteruitgang staan. Terwijl het gezin Guldemond met een vuurwapen in bedwang werd gehouden kwam de bedrijfsleider Wim Veeren (1909) vanuit… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Twee Feldgendarmen of toch twee gewone boeven?

Op 14 februari 1945 tegen zeven uur ’s avonds kreeg de Leidse politie een melding, dat er in het pand De Sitterlaan 16 twee mannen waren binnengekomen, die zich uitgaven voor leden van de Feldgendarmerie. Dat was op zich niets bijzonders, de Feldgendarmerie was zeker in deze maanden erg actief… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roofoverval in de Sumatrastraat

Op 2 februari 1945 drongen twee in burger geklede mannen het pand Sumatrastraat 16 binnen. Een van de mannen dreigde met iets wat op een wapen leek. Ze gingen er vandoor met 50 kilo tarwe, 5 kilo rogge, 5 kilo erwten en een kaas van 4 kilo. Ook namen ze… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roofoverval 29 december 1944

Op 29 december 1944 rond kwart voor zeven ’s avonds kwamen twee met pistolen bewapende mannen het huis van Johannes Preenen (1915) in de Amaliastraat binnen. Preenen zelf was niet thuis maar de aanwezigen moesten toezien hoe de rovers er vandoor gingen met een kostuum, een bontmantel en behoorlijk wat… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roofoverval op een tabakswinkel

Op 27 december 1944 liet de winkelier Kleinhans twee personen binnen in zijn tabakswinkel, die zeiden dat ze huiszoeking moesten verrichten. Eén van hen droeg een politie-uniform. Ze namen sigaren, tabak en een rijwiel mee. In de maanden november en december 1944 waren er opvallend veel roofovervallen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Roofoverval op een kruidenier

Op 27 december 1944 tegen kwart voor vier ’s middags kwamen er zes jonge mannen in de winkel van de coöperatieve vereniging De Unie. Eén van de mannen was bewapend met een revolver. De zes droegen een band om de arm van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening. Ze namen meer… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .