Dreef, Henk

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Henk Dreef (1913) was in 1944 lid van de Leidse RVV. en deed een of meer keren mee aan een overval door de groep van Joop Dubbeldeman. Op 2 maart 1945 werd hij gearresteerd wegens zijn deelname aan een roofoverval, waarbij een dodelijk slachtoffer was gevallen. Dreef had een doorgeladen pistool op zak. Hij bekende zijn deelname aan de overval, maar ontkende het dodelijke schot te hebben gelost. Inderdaad bleek na de oorlog dat de dader een andere deelnemer aan de overval was geweest. Dreef bleef als arrestant op het Leidse bureau van politie totdat hij op 5 mei 1945 ’s middags naar huis mocht. Hij vertrok op 25 juni 1945 naar Curaçao.

In een interview in het kader van het project Ook in Leiden beschuldigt Sietse Buitenveld Dreef er van het dodelijke schot gelost te hebben op agent Huisman op 1 december 1944. Maar er zijn ook verklaringen van anderen, die een andere naam noemden. Ook suggereert Buitenveld, dat Dreef de hand boven het hoofd werd gehouden. Dat zou best kunnen kloppen want het is vreemd, dat al zes weken na de Bevrijding het land mocht verlaten terwijl hij op heterdaad was betrapt bij een roofoverval met dodelijke afloop én daarover een bekentenis had afgelegd.

Henk Dreef, die gehuwd was, kreeg in september 1944 en in 1945 financiële ondersteuning van de Nederlandse Verzetsorganisatie van Lex Bernard, uitbetaald door Albert Martijn.