Martijn-de Feij, Albert en Anna

Gepubliceerd op

Albert Martijn (1917) was sedert 1938 in militaire dienst, waarschijnlijk bij het Korps Politietroepen. Kort na zijn huwelijk op 3 juli 1940 met Anna de Feij (1919) nam hij dienst bij de Opbouwdienst en daarna bij de Arbeidsdienst.

Landelijke Organisatie
Toen in 1943 de oud-militairen opnieuw in krijgsgevangenschap moesten besloot hij onder te duiken. Via een kennis kwam hij terecht in Varsseveld, waar hij als timmerman (clandestien) werkzaam was. Daar kwam hij in contact met de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Hij bezocht regelmatig zijn vrouw in Leiden. Anna Martijn stuurde onderduikers door naar haar man, die voor adressen zorgde. Ook verspreidde zij illegale bladen.

Raad van Verzet en Binnenlandse Strijdkrachten
Na Dolle Dinsdag keerde Martijn terug naar Leiden en werd opgenomen in de Binnenlandse Strijdkrachten in de sectie van de Raad van Verzet (RVV). Hij werkte mee aan de verspreiding van levensmiddelen van de Voedselorganisatie Leiden. Ook verborg hij wapens in huis.
In de maanden september 1944 tot en met maart 1945 kreeg hij financiële ondersteuning van de Nederlandse Verzetsorganisatie van Lex Bernard.

Het echtpaar Martijn-de Feij werd geïnterviewd in het kader van het project Ook in Leiden. Hun namen komen ook voor op een lijst met illegale werkers.