De LO: Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Op de website staan nu ook namen van medewerkers van de LO in Leiden. Binnenkort worden nog namen toegevoegd uit Oegstgeest en Rijnsburg.

De Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers, kortweg de LO, deed precies wat de naam al aangeeft: onderduikers behulpzaam zijn. De hulp bestond globaal uit het zoeken van een verblijfplaats en het verstrekken van wat geld en distributiebonnen. De LO was in mei 1945 een zeer grote organisatie met landelijk meer dan 30.000 medewerkers en vele tienduizenden sympathisanten. Drie jaar eerder was Frederik Slomp, een gereformeerde dominee uit Heemse (thans gemeente Hardenberg), begonnen met het zoeken van opvang voor gereformeerde jongelingen, die aan de Nederlandse Arbeidsdienst wilden ontkomen. Al gauw werden er ook Joden ondergebracht. Over de LO bestaat veel literatuur en is het nodige te vinden op internet.

Over de geschiedenis van de LO in Leiden staat op de website Leiden4045 een kort verhaal.   De nadruk ligt op de hulp aan ondergedoken Joden, daarover is het meeste bekend. In 1944 en 1945 zorgde de Leidse LO ook voor enkele honderden onderduikers voor de arbeidsinzet. Helaas moet de administratie van de LO als verloren worden beschouwd.