Roofoverval

Geus, Eugène en Jacques de

Eugène de Geus (1889) was vóór de oorlog beroepsmilitair geweest bij het 4e regiment infanterie. Hoogstwaarschijnlijk trad hij in het najaar van 1944 toe tot de Leidse Binnenlandse Strijdkrachten. Mogelijk was hij eerder al betrokken bij een overvalploeg van de LO, die van “zwarte Kees”. Op 1 februari 1945 nam… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Het-Grote-Gebod

Woonde Tante Riek Kuipers-Rietberg in Leidendorp?

‘Tante Riek’ Kuipers-Rietberg was één van de oprichters van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers. Ze had na 12 augustus 1943 een vals persoonsbewijs op naam van Theodora Molenaar -Berghuis, die aan de Zijldijk in Leiderdorp woonde. … verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Kees Dijkdrenth

Dijkdrenth, Cornelis

Kees (Cornelis) Dijkdrenth (1916-1990) woonde in Katwijk. Nadat hij enige tijd werkzaam was geweest bij de werf Wilton-Feijenoord in Rotterdam begon hij in 1939 een studie aan de MTS. In 1943 behaalde hij zijn diploma werktuigbouwkundig ingenieur en trad in dienst van de Leidse Duinwatermaatschappij. Zijn naam komt voor op… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Stempelactie morituri te salutant 1945

Ave Germania morituri te salutant

Op 23 april 1943 kregen alle aanplakbiljetten van de Bezetter een stempel met de tekst “Ave Germania morituri te salutant”. Die ochtend moesten vele mannen gaan spitten voor de Wehrmacht, maar deden dat niet…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Koert, Kees van (zwarte Kees)

Kees van Koert (1906) was afkomstig uit Vlaardingen en had voor de oorlog in Den Haag gewoond. Hij heeft nooit over zijn oorlogservaringen willen spreken. Zo weigerde hij medewerking aan het project Ook in Leiden. Het is daarom onbekend waarom en onder welke omstandigheden hij in Leiden terecht is gekomen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Roofoverval

Veenstra, Abraham en Koos

In 1939 kwam de onderwijzer Jan Veenstra met enkele van zijn kinderen op het adres Johan de Wittstraat 37 wonen. Eerder hadden ze in de Lijsterstraat gewoond en daarna enkele jaren in Oegstgeest. Zijn echtgenote Jannetje was al in 1932 op 50-jarige leeftijd overleden. Samen hadden ze zeven kinderen gekregen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Visser, G.A.

G.A. Visser komt voor op een lijst van medewerkers van de Leidse afdeling van de Landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers (LO)…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Visser, H.

Medewerker van het district Leiden van de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Zijn naam komt voor op een lijst van namen van medewerkers van het district Leiden van de LO . H. (voornaam nog onbekend) was een broer van Leny Visser…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .