Tongeren, Christiaan van

Op 8 september 1944, vlak na Dolle Dinsdag, werd Christiaan van Tongeren (1926) door Duitse militairen in Vledder (Gr.) doodgeschoten. Hij was daar door de ondergrondse opgehaald uit het kamp van de Nederlandse Arbeidsdienst. Ook een jongeman Den Haag liet het leven…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Scholte, Antoni

De rector van het Stedelijk Gymnasium Antoni Scholte werd door de vrederechter veroordeeld tot acht dagen gevangenisstraf. Hij ging in hoger beroep…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Martijn-de Feij, Albert en Anna

Albert Martijn (1917) was sedert 1938 in militaire dienst, waarschijnlijk bij het Korps Politietroepen. Kort na zijn huwelijk op 3 juli 1940 met Anna de Feij (1919) nam hij dienst bij de Opbouwdienst en daarna bij de Arbeidsdienst. Landelijke Organisatie Toen in 1943 de oud-militairen opnieuw in krijgsgevangenschap moesten besloot… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wolkers, Jan

Voor de beeldend kunstenaar en schrijver Jan Wolkers (1925-2007) is de Tweede Wereldoorlog een bijna allesbepalende periode van zijn leven geweest. In vele romans, verhalen en essays heeft hij zijn ervaringen, gevoelensĀ  en indrukken een literaire vorm gegeven. Ook heeft hij een aantal monumenten gemaakt, waarvan het Auschwitzmonument in Amsterdam… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Opbouwdienst

Na de capitulatie op 14 mei 1940 waren alle Nederlandse militairen in bezet gebied formeel krijgsgevangenen. De militairen, die niet al naar Duitsland waren overgebracht moesten zich bij hun oude kazerne melden. Het Nederlandse leger werd in no time ontbonden en de militairen konden in principe naar huis. De grote… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .