Op Oudjaarsdag 1944 in de cel

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Tijdens de jaarwisseling 1944-1945 zaten er 46 mensen in een cel op het Leidse bureau van politie. Ze waren om heel verschillende redenen opgepakt. Een paar van de arrestanten hadden alle reden om ongerust te zijn over wat hen te wachten stond. Want een dag eerder waren negen mensen door de Feldgendarmerie en de Leidse politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een aantal gewapende roofovervallen. Twee van hen hadden inderdaad deelgenomen aan minstens negen roofovervallen. Ze behoorden tot een groepje dat zich had afgesplitst van de Leidse tak van de Raad van Verzet.

In combinatie met andere bronnen werpen hun bekentenissen een nieuw licht op het doel van deze overvallen, een conflict binnen de gelederen van de RVV, de gevolgen daarvan voor de Binnenlandse Strijdkrachten, de verwevenheid van verschillende illegale groepen en de tragische dood van vier Leidenaren. In enkele gevallen speelden doosjes lucifers een rol.
Als gevolg van nieuw onderzoek werden enkele nieuwe artikelen aan de website toegevoegd en bijna twintig artikelen aangevuld of herschreven. Binnenkort zullen er nog enkele nieuwe artikelen volgen.

Lees om te beginnen het verhaal over de twee jongemannen die aan die negen overvallen hadden deelgenomen. Ze zouden de oorlog niet overleven.