Kok, Dirk (D.C.)

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

In 1937 nam apotheker D.C. (Dirk) Kok (1909-1991) de apotheek Du Croix aan het Rapenburg over. In de jaren tot aan het uitbreken van de oorlog was hij secretaris van de Nederlandse vereniging voor Vrijwillige Luchtbescherming. In die hoedanigheid propageerde hij het nemen van beschermingsmaatregelen, variërend van de aanleg van schuilkelders tot de aanschaf van gasmaskers.

In de oorlogsjaren was hij plaatsvervangend commandant van de Leidse Luchtbeschermingsdienst. Daarnaast kende hij zeer veel illegale werkers persoonlijk en was een verbindingsman tussen hen onderling en tussen de illegaliteit en de “bovengrondse”. Zo kreeg hij een spilfunctie, maar wat hij nu precies heeft gedaan blijft onduidelijk. In 1944 of 1945 werd hij mogelijk chef-staf van de Leidse Binnenlandse Strijdkrachten. Zijn naam komt voor op een proclamatie van Nederlands Volksherstel op 5 mei 1945. In illegale kringen werd Kok niet helemaal vertrouwd, precies omdat zijn activiteiten tijdens de oorlog niet helemaal duidelijk waren.

In september 1945 trouwde hij met Clara van Alphen, nadat hij enkele maanden eerder van zijn eerste echtgenote was gescheiden. Clara van Alphen (1917-1987) was arts en lid van de Binnenlandse Strijdkrachten. Zij is te zien op een foto uit mei 1945, gekleed in het uniform van de BS. Clara Kok-van Alphen vestigde zich na de oorlog als oogarts, promoveerde en werd lector-hoogleraar aan de Leidse universiteit.

D.C. Kok werd geïnterviewd voor het project Ook in Leiden.