Neuteboom, Louis

Pasfoto Louis NeuteboomTot januari 2019 was Louis Neuteboom, geboren in 1921, één van de Leidse oorlogsslachtoffers waarover nauwelijks iets bekend was. Hij stierf op 25 juni 1944 in Kamp Amersfoort. Waarom hij daar zat en onder welke omstandigheden hij daar is overleden leek niemand meer te weten. Totdat een vrijwilliger van het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort het idee kreeg om Louis te herdenken tijdens een publieksrondleiding op 23 juni 2019. Na enig speurwerk bleek er nog een directe verwante in leven te zijn, die kon vertellen wat ze had gehoord van de ouders van Louis. Er waren nog enkele documenten én een pasfoto. Nu heeft dit Leids oorlogsslachtoffer een gezicht gekregen.

Louis Neuteboom uitschrijving kamp Amersfoort Het verhaal over Louis begint met een opmerkelijk feit: aan het begin van de oorlog bevond hij zich in Zwitserland.  Volgens de familie was Louis al op jonge leeftijd heel reislustig en bezocht verschillende landen. Hij hield zich in leven door hier en daar te werken en zo wat geld te verdienen. In Zwitserland werd hij verliefd op een meisje dat daar (hoogstwaarschijnlijk) woonde.

Na een tijdje heeft hij er klaarblijkelijk voor gekozen om zijn veilige bestaan in het neutrale Zwitserland op te geven en terug te gaan naar het bezette Nederland. Hij wilde niet veilig toekijken hoe zijn familie gebukt ging onder de gevolgen van de oorlog en wilde actief aan het verzet tegen de bezetter meewerken. Daarmee nam hij grote risico’s. Alleen al vanwege zijn zijn leeftijd kwam zeker in aanmerking om in Duitsland te werk te worden gesteld. Zijn moeder smeekte hem om er niet aan te beginnen, maar Louis zette door: hij sloot zich aan bij een illegale groep. De groep overviel een groepje Duitse militairen en maakte zich meester van uniformen en wapens. Nu kwam het heel goed uit, dat Louis goed Duits sprak en een talent had voor het praten met een bepaald Duits accent. Was zijn groep aangesloten bij een grotere illegale organisatie? We weten het niet. Helaas liep dit gevaarlijke optreden verkeerd af. Louis en zijn maten werden gearresteerd en hij belandde in Kamp Amersfoort.

louis neuteboom financien Na aankomst in het Polizeiliches Durchgangslager , dat onder direct bevel stond van de SS, werd Louis ingeschreven als Häftling nummer 8032. Volgens een kaart van de Häftlingsgeldverwaltung kreeg hij maandelijks een bedrag van 20 gulden. We mogen aannemen dat dit geld door zijn ouders werd opgestuurd. Die twintig gulden lijken onmiddellijk te zijn ingenomen tegen uitgifte van Lagergeld. Alleen daarmee kon men in het kamp betalen. Volgens deze kaart arriveerde Louis in april 1944 in Kamp Amersfoort.

Wanneer hij inderdaad in april 1944 in Kamp Amersfoort is aangekomen heeft hij het in het kamp niet lang uitgehouden, want op 25 juni kwam er een eind aan zijn leven. Op de Sterbeurkunde staat als doodsoorzaak vermeld Lungentuberkulose, TBC dus. We weten, dat de doodsoorzaak op zo’n akte vaak willekeurig werd ingevuld. Misschien is hij wel bezweken van ellende of zelfs doodgeslagen. Die doodsoorzaak staat er nooit op natuurlijk. Binnen enkele dagen kreeg de familie bericht over het tragische lot van hun zoon en broer. Het lichaam van Louis kon door de familie worden opgehaald en werd te rusten gelegd op begraafplaats Rhijnhof. Het graf is inmiddels geruimd. De familie plaatste een overlijdensadvertentie in het Dagblad voor Leiden en omgeving. Zo was iedereen op de hoogte van wat er was gebeurd.

De jongere broer van Louis, Nico (1923-2000), was gehuwd en leefde enige tijd ondergedoken. Tijdens de Hongerwinter werd hij opgepakt en naar Duitsland gestuurd. Daar belandde hij in een strafkamp, maar wist te ontsnappen. Met hulp van een boer uit de omgeving lukte het hem om naar Nederland terug te keren. Na de bevrijding werd Nico geconfronteerd met de beschuldiging dat hij was “overgelopen”, maar met een verklaring van de Duitse boer die hem had geholpen werd deze beschuldiging weerlegd.

De informatie en de afbeeldingen in dit verhaal zijn afkomstig van een familielid van Louis en van Kamp Amersfoort.

Go to Locatie

Locatie

900+ locaties

Go to verhaal

verhaal

950+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

400+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

375+ trefwoorden