locaties
Couwenberg, Walther en “De Turk”
Walther Couwenberg van “De Turk” heeft talloze malen geprobeerd om mensen uit handen van de Bezetter te houden of te krijgen. Hij gebruikte daarvoor zijn relaties en vaak een fles jenever…. verder lezen ».
Walther Couwenberg van “De Turk” heeft talloze malen geprobeerd om mensen uit handen van de Bezetter te houden of te krijgen. Hij gebruikte daarvoor zijn relaties en vaak een fles jenever…. verder lezen ».
Op 23 december 1944 rond vier uur ’s middags kwamen acht met pistolen bewapende mannen het café De Ster van C.S. Kleinman aan de Haarlemmerstraat binnen. Drie van hen droegen een masker. Kennelijk wisten ze dat er juist die ochtend door iemand twintig liter oude klare te koop was aangeboden…. verder lezen ».
Het werd de Leidse jeugd begin 1942 steeds moeilijker gemaakt om iemand van het andere geslacht te ontmoeten. In bepaalde straten mocht je zelfs niet meer komen. De pantoffelparade in de Steenstraat en de Stationsweg werd verboden. Minderjarigen tot 18 jaar moesten om acht uur ’s avonds thuis zijn…. verder lezen ».
Begin november 1940 opende café Münchener Hof haar deuren. Hoewel er verder niets over bekend is, mag men wel aannemen, dat dit café gericht was op een Duitstalige klandizie. Duitse militairen mochten alleen in speciaal door de Wehrmacht aangewezen horecagelegenheden komen…. verder lezen ».
De uitbater van dit café was tamelijk Deutschfreudlich. Dat is goed te zien op een aantal foto’s, waarvan er één is opgenomen in het Fotoboek Leiden 40-45. Daarop verpozen de uitbater met zijn familie in een ongedwongen sfeer met Duitse militairen…. verder lezen ».
Aan de Stationsweg was sedert 1930 hotel-pension Huize Zarse gevestigd, onder leiding van mej. A.F.M. Zarse. Het had een openbaar restaurant met een terras. Een bijzonderheid was, dat men maaltijden kon laten thuisbezorgen en dat men er iets exotisch als bami kon afhalen. In juni 1938 kreeg het hotel-pension een… verder lezen ».
De naam café-restaurant Schuttershof roept nog maar vage herinneringen op, maar de locatie is welbekend. Schuttershof zat hier vanaf februari 1939 tot de zomer van 1962, toen zich in het pand In den vergulden Turk vestigde, dat eerder in de Breestraat had gezeten. In de zalen van Schuttershof vonden gedurende… verder lezen ».
Hotel-café Bamberger was een gevestigde naam voor vergaderingen, bruiloften, feesten en partijen. De weduwe Sophia Bamberger-Rosenbaum (1868) en haar dochter Mietje van Kloeten-Bamberger (1896) waren volgens het Algemeen Politieblad van 3 december 1942 ondergedoken. Zij werden gearresteerd en werden op 10 juli 1943 naar Westerbork overgebracht. Drie dagen later gingen… verder lezen ».