Holswilder, Samuel

Op 25 juni 1941 werd de stoker Samuel Holswilder (1906) door de Haagse politie gearresteerd op verdenking van communistische activiteiten. In deze dagen na de inval in de Sovjet-Unie werden vele communisten en radicaalsocialisten opgepakt. Holswilder werd eerst overgebracht naar het Oranjehotel en later naar Kamp Amersfoort, KZ Neuengamme, KZ… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Huisman, Johan

Johan Huisman (1915) vertrok in april 1937 naar Spanje om daar te deel te nemen aan de Internationale Brigades. Hij keerde met zijn Spaanse vrouw in december 1938 terug. Op 25 juni 1941 werd hij door de Sipo/SD gearresteerd en werd overgebracht naar het Oranjehotel. Van daar uit ging hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Wouda, Hendrikus

De weduwnaar Hendrikus Wouda (1880) werd op 25 juni 1941 gearresteerd wegens communistische verzetsactiviteiten en stierf op 16 januari 1942 in KZ Neuengamme. Wouda was scharensliep van beroep en woonde op een woonboot in de Haarlemmertrekvaart…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Walsem, Johan van

Johan van Walsem (1916) was afkomstig uit Rotterdam. Tijdens zijn studie scheikunde (kandidaatsexamen in februari 1937) was hij een uitstekend en succesvol roeier bij de Koninklijke Studenten Roeivereniging Njord. In 1936 nam hij als stuurman deel aan de Olympische Spelen in Berlijn op het nummer ‘twee met stuurman’ met als… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kooreman, Willie

De sportleraar Willie Kooreman (1916) had een sportschool aan de Breestraat. Kooreman werd eind 1944 commandant van de 3e sectie van de 1e Stootcompagnie van de Binnenlandse Strijdkrachten, maar hij werd vervangen omdat hij moeite had om niet over de BS te spreken. Hij werd gearresteerd en begin februari 1945… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Kooreman, Sportschool Willie

Begin 1939 opende Willie Kooreman een sportschool in de Breestraat op nummer 149, maar de ingang was achterom door de Plaatsteeg naast nummer 145. In een zaal op de begane grond werd les gegeven in onder andere boksen en jiu-jitsu. Op de eerste verdieping was een gymnastiekzaal. Er waren aparte… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .