mensen maken mee
Boks, Johan
De directeur van de gemeentelijke HBS voor jongens Johan Boks werd waarschijnlijk gearresteerd omdat hij niet hard genoeg optrad tegen leerlingen die openlijk tegen de NSB waren…. verder lezen ».
De directeur van de gemeentelijke HBS voor jongens Johan Boks werd waarschijnlijk gearresteerd omdat hij niet hard genoeg optrad tegen leerlingen die openlijk tegen de NSB waren…. verder lezen ».
Ir. J.J. Valkenburg was van 1921 tot 1 januari 1943 leraar scheikunde aan de gemeentelijke HBS op de hoek van de Burggravenlaan en de Hoge Rijndijk. Daarna werd hij leraar aan en later directeur van een HBS in Rotterdam. Valkenburg maakte geen geheim van zijn sympathieën voor de NSB en… verder lezen ».
De RK HBS voor jongens, opgericht in 1927, werd in 1950 omgedoopt tot het St. Bonaventura Lyceum. Het gebouw aan de Mariënpoelstraat werd in 1932 in gebruik genomen. Het schoolgebouw werd begin 1943 gevorderd door de Wehrmacht. Tot aan de Bevrijding werden de lessen gegeven in de Christelijke HBS aan… verder lezen ».
Het Liduinahuis was een tehuis voor ‘achterlijke voogdijkinderen’, waar de zusters van de Voorzienigheid, de Congregatie der Arme zusters van het Goddelijk Kind een school voor bijzonder onderwijs in stand hielden. Het tehuis werd in 1934 geopend en kreeg de priester L. Beune als rector van de kapel en als… verder lezen ».
Mej. Dora Leonie (Leontien) van Raalte (1895-1963) werd in 1922 benoemd als lerares Frans aan de gemeentelijke HBS voor meisjes aan de Garenmarkt. Vier jaar later promoveerde ze cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. In 1940 werd zij als Joodse vrouw op last van de bezetter ontslagen en opgevolgd… verder lezen ».
Anna Oosterlee werd in oktober 1940 aangesteld als lerares Frans op de HBS voor meisjes aan de Garenmarkt. Ze was de opvolgster van mej. Dora van Raalte, die op grond van de anti-Joodse maatregelen was ontslagen. Samen met Sophie van Gilse, een collega die ook in Leiden woonde, zorgde Oosterlee… verder lezen ».
Bernard Noach (1881-1977) was leraar Nederlands aan de gemeentelijke HBS aan de Burggravenlaan. Ook gaf hij les aan het Instituut Wullings in Voorschoten. In november 1940 werd hij op last van de bezetter ontslagen. Hun zoon Wilhelm (1917-1985) werd op 2 april 1942 door inspecteur Hoffmann (die later korpscommandant werd)… verder lezen ».
De Gereformeerde schoolvereniging werd in augustus 1941 geconfronteerd met de opdracht van de gemeente Leiden om de namen van alle Joodse leerlingen op te geven en deze leerlingen de toegang tot de scholen te ontzeggen. Terwijl bijna alle Leidse scholen (c.q. schoolbesturen) aan deze opdracht voldeden en enkele christelijke scholen… verder lezen ».