NV Fourniturenhandel v/h Manus Turksma

Manus Turksma (1885) was eigenaar geweest van de fourniturenhandel in de Haarlemmerstraat op de nummers 155-157. Helaas was hij in 1936 overleden. Zijn weduwe Judith Sealtiel (1890) werd na het overlijden van haar man directeur van de NV en zette de zaak voort. Manus was een jongere broer van Abraham… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Joodse panden in de Verkaufsbücher

Onteigende en verkochte Joodse huizen

De bezetter beroofde de Joden stap voor stap van al hun eigendommen. Huizen werden onteigend en verkocht. Die verkoop is bijgehouden in de zogeheten Verkaufsbücher. Daarom weten we welke panden er in Leiden en Oegstgeest zijn verkocht, voor welk bedrag en wie de kopers waren…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Holtkamp, N.W.

In juli 1942 werd N.W. Holtkamp benoemd tot opvolger van notaris A.D. Vijgh. Hij raakte betrokken bij de verkoop van Joodse huizen. Zijn naam komt een aantal malen voor in de Verkaufsbücher, waarin de transacties worden vermeld. Holtkamp zou tot 1968 notaris in Leiden blijven…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Algemeen Nederlandsch Beheer van Onroerende Goederen (ANBO)

In augustus 1941 moest de Joodse bevolking in Nederland haar grondbezit, inclusief alle aan de grond gerelateerde rechten aanmelden bij de Niederländische Grundstückverwaltung (NGV).  Het ging niet alleen om eigendom, maar ook om het recht van erfpacht, van opstal en rechten zoals verhuur en hypotheek. De NGV liet het feitelijke… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Joodse panden in de Verkaufsbücher

Leeuwin-de Win, Aron en Margareta

Het echtpaar Aron (1899-1968) en Margareta Leeuwin-de Win (1896-1990) dreef een bedden- en meubelzaak met een eigen meubelmakerij en timmerfabriek. De winkel was al sinds 1922 in Leiden gevestigd en maakte deel uit van een Amsterdams familiebedrijf met tal van vestigingen in Nederland. Beiden zijn ondergedoken en hebben de oorlog… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .