Bureau van Politie

Politiemensen waren, ook in oorlogstijd, ‘dienaren van het gezag’,  zoals de titel van een boek over de Amsterdamse politie in oorlogstijd toepasselijk luidt. En daarom heeft het Leidse korps naast haar normale werkzaamheden enkele bijzondere taken voor de bezetter uitgevoerd.  Een flink deel van het korps was daar op bepaalde… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 16/12/2017

Biesheuvel, Adrianus

Adrianus Biesheuvel (1909) kwam, na zijn opleiding bij het Politieopleidingsbataljon in Schalkhaar, in maart 1943 naar Leiden, de oude woonplaats van zijn echtgenote. Hij was aangesteld bij de Documentatiedienst. De Documentatiedienst was belast met de opsporing en vervolging van tegenstanders van het Duits én Nederlands bezettingsregime. Behalve (ondergedoken) Joden waren… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 22/06/2016

Groot, Willem de

Rechercheur van de Leidse politie Willem de Groot ontwikkelde zich in 1943 met zijn collega Adrianus Biesheuvel tot een koppel beruchte jodenjagers. Samen arresteerden zij meer dan 160 ondergedoken Joden, niet alleen in Leiden, maar ook in andere plaatsen. De Groot werd eind 1942 aangesteld bij de Documentatiedienst, de politieke… verder lezen ».

Gepubliceerd op Redactie 21/06/2016