Hoffmann, U.K.L.E.

Met ingang van 15 september 1941 werd de uit Friesland afkomstige inspecteur U.K.L.E. (Ulrich) Hoffmann (1908) benoemd tot inspecteur bij de Leidse gemeentepolitie. Hij maakte snel carrière, want per 1 mei 1942 werd hij kommandant (met een ‘k’ i.p.v. ‘c’) van het Leidse politiekorps. Hij zou dat blijven tot en met 21 juni 1944. Hoffmann was sterk nationaalsocialistisch georiënteerd en medewerker van de Sipo/SD. Hij leidde het korps met straffe hand en probeerde het korps in nationaalsocialistische richting te disciplineren. Zo werden vier agenten opgepakt die geen opdrachten wilden uitvoeren in verband met het artsenverzet in 1943. Zij kwamen uiteindelijk in het concentratiekamp Vught terecht. Ze overleefden de oorlog. Diverse andere politiebeambten werden bestraft vanwege hun weinig coöperatieve houding.
In zijn periode was hij verantwoordelijk voor en ook nauw betrokken bij een aantal schokkende gebeurtenissen. In opdracht van hogerhand werd bij de Leidse politie eind 1942 een Documentatiedienst opgericht. Dat was een politieke politie belast met de opsporing en aanhouding van Joden en van iedereen die het regime in de weg liep. Alleen al de twee beruchte Jodenjagers van de Documentatiedienst, Adriaan Biesheuvel en Willem de Groot wisten ruim 160 Joden in Leiden en verre omgeving te arresteren. Ook andere politiebeambten werkten mee aan het arresteren van Leidse Joden. Absoluut dieptepunt op dit gebied was de ontruiming van het Joods weeshuis aan de Roodenburgerstraat op 17 maart 1943. Twee andere ingrijpende gebeurtenissen waren  de represailles na de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau en de razzia in de wijk De Kooi.
Hoffmann werd in juni 1944 benoemd tot korpskommandant van de gemeentepolitie van Nijmegen. Hij werd opgevolgd door majoor J.M. Diekmann.

Go to Locatie

Locatie

1100+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1100+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

600+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

400+ trefwoorden