verhalen
Politieagenten waarschuwen voor op handen zijnde razzia door collega’s 17 maart 1943
Twee Leidse agenten waarschuwden persoonlijk Leidse Joden voor de komende razzia op 17 maart 1943…. verder lezen ».
Twee Leidse agenten waarschuwden persoonlijk Leidse Joden voor de komende razzia op 17 maart 1943…. verder lezen ».
Inspecteur Dingeman van der Wal waarschuwde voor de komende razzia van 17 maart 1943…. verder lezen ».
Oorlogsmisdadiger Abraham Kipp was in 1940-1941 agent in Leiden. Men zag hem toen al als ‘rot fascist’. … verder lezen ».
Dirk van Booren droeg een oranje armband met een zwarte letter P er op…. verder lezen ».
De in 1920 geboren Simon Zwarts kreeg begin juni 1941 een aanstelling bij de Rijksidentificatiedienst in Den Haag met de opdracht het opsporingsregister bij te houden. Dat was het register met de namen van personen die door de politie werden gezocht. Het werd samengesteld aan de hand van de zogeheten… verder lezen ».
De agent van politie Matthijs Sepers was waarschijnlijk betrokken bij het werk van de Raad van Verzet. Hij werd in 1944 gearresteerd en stierf in KZ Mauthausen…. verder lezen ».
Berend Bueninck (1907) was in de meidagen van 1940 inspecteur van de Leidse politie. In die hoedanigheid was hij betrokken bij de arrestatie van tientallen NSB’ers, die op last van de regering moesten worden geïnterneerd. In februari 1941 gaf hij leiding aan de politie tijdens een massale knokpartij tussen NSB’er… verder lezen ».
De hoofdagent van de Leidse politie Arnoldus Hartmann (1901) kreeg in juni 1943 de opdracht mee te werken aan de arrestatie van enkele artsen door de Sipo/SD. Hartmann en zijn collega’s E. Beens, R. Mulder en A. Plekkringa weigerden aan die opdracht te voldoen. Ze werden gearresteerd en overgebracht naar… verder lezen ».