Booren, Dirk van

Gepubliceerd op

Dirk van Booren (1921) was tijdens de Bezetting kort werkzaam op de gemeentesecretarie totdat hij werd opgeroepen voor de Nederlandse Arbeidsdienst (NAD). Daarna volgde hij een  opleiding om trainer voor Jiu Jitsu te worden bij sportschool Kooreman. Daar kwam hij in contact met de RVV-ploeg van Joop Dubbeldeman. Hij was betrokken bij diverse “stunts”, onder andere die waarbij agent Huisman werd doodgeschoten. Na de arrestatie van de afgezette BS-sectiecommandant Willie Kooreman dook hij onder in Oud-Ade om op 5 mei weer terug naar Leiden te gaan.

 

Hulp politie armband WW2 Leiden4045Na de Bevrijding solliciteerde Van Booren bij de Leidse politie. Hij werd aangenomen als hulpagent en kreeg een blauwe battle dress (overall), een stalen helm en een oranje armband met de letter P er op. In 1981 ging hij met de VUT (vervroegde uittreding) wegens het bereiken van de 60-jarige leeftijd.

In de dagen en weken na de Duitse capitulatie werden er overal collaborateurs en politiek verdachte personen opgepakt door arrestatieploegen van de Binnenlandse Strijdkrachten. De BS hadden echter geen zelfstandige arrestatiebevoegdheid zodat er altijd een bevoegde politieman mee moest. Na korte tijd ging de Politieke Opsporingsdienst aan het werk, die later, na de zuivering van het politiekorps, werd omgezet in de Politieke Rechercheafdeling van de plaatselijke politie.

De arrestanten werden in de eerste dagen van de herwonnen vrijheid vastgezet in enkele gevorderde gebouwen, waaronder de gemeentelijke HBS voor jongens aan de Hoge Rijndijk. Vanaf juni werden de Doelenkazerne en de Wittepoortkazerne daarvoor bestemd. Commandant van het interneringskamp was C.A. de Bruijn. Zie ook het bericht over Huib Burgersdijk.

Op Leiden4045.nl staan maar heel weinig gegevens over collaborateurs. Dat blijft ook 75 jaar na het einde van de oorlog nog een gevoelig onderwerp.

Van Booren werd geïnterviewd in het kader van het project Ook in Leiden.