Scholte, Antoni

De rector van het Stedelijk Gymnasium Antoni Scholte werd door de vrederechter veroordeeld tot acht dagen gevangenisstraf. Hij ging in hoger beroep…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Welling, Theo

Theo Welling (1923) was in 1940 en 1941 enkele malen betrokken bij knokpartijen met de Leidse NSB. Hij deed dit samen met zijn broer en met de gebroeders Dubbeldeman. Ze waren lid van De Nederlandsche Unie. In juli 1942 werd hij met Joop Dubbeldeman en Han Paulides gearresteerd omdat zij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Paulides, Johannes

Johannes (Han) Paulides (1918) was in 1940 en 1941 een actieve aanhanger van De Nederlandsche Unie. Na het verbod van de Unie bleef hij zich verzetten tegen de toenemende invloed van de NSB en ging over tot harde actie. Hij werd op 7 juli 1942 gearresteerd op verdenking van inbraak,… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Dubbeldeman, Joop

Joop Dubbeldeman (1917 – 1990) is een markante en niet geheel onomstreden persoon uit de Leidse illegaliteit. Hij is een van die mensen, die het nationaal-socialisme al heel vroeg metterdaad bestreden. Joop Dubbeldeman was huisschilder bij de socialistische woningbouwvereniging De Eendracht en was opgegroeid in een sociaal-democratisch milieu. Zijn vader… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .