Thurin, Jenny

Jenny Thurin (1895) was in 1939 naar Nederland gevlucht. Aangezien de kuststrook met ingang van 9 september 1940 verboden werd voor stateloze niet-ariërs verhuisde zij naar Alphen aan den Rijn. Ze was huishoudster van beroep. Via Kamp Vught en Westerbork werd ze naar Sobibór gedeporteerd, waar ze op 11 juni… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Raadgeep-van Hengel, Maria

In 1944 werd Maria Raadgeep-van Hengel (1905-1991) opgepakt wegens hulpverlening aan ondergedoken Joden. Op 5 juni 1944 werd ze overgebracht van Kamp Vught naar KZ Ravensbrück. Ze overleefde de oorlog en keerde via Zweden in september 1945 terug in Leiden…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Gobée-Bosman, Emile en Jacoba

Na zijn pensionering kwam Emile Gobée (1881-1954) weer in zijn geboortestad wonen. In 1904 was hij als luitenant-ter-zee tweede klasse van de Koninklijke Marine naar Nederlands-Indië gezonden. Door zijn ervaringen daar besloot hij de studie Indisch ambtenaar te gaan volgen aan de Leidse universiteit. Onderbroken door een korte tijd als… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
De Leidse filmliga

Johannes Lips en de Leidse Filmliga

Johannes Lips werd op 12 maart 1942 gearresteerd. Hij was bekend vanwege zijn communistische sympathieën. In 1936-1938 was hij één van de organisatoren geweest van de Leidse Filmliga, die films uit de Sovjet-Unie vertoonde…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Janssen, Otto

Voor de oorlog was de in Duitsland in 1902 geboren Otto Janssen politiek actief geweest in Duitsland. Hij was er veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf wegens hoogverraad en daarna naar Nederland uitgewezen. In 1938 was hij bestuurslid van een afdeling van de CPN. Janssen werd op 25 juni 1941 gearresteerd… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Hozee, Jacobus

Op 23 november 1943 werd Jacobus Hozee (1890) gearresteerd wegens het onbevoegd in bezit hebben van een radiotoestel. Hij werd op de 23e overgebracht naar de Sipo in Rotterdam en ging van daaruit op 17 december naar Kamp Vught…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Holland-Hofstra, Cornelis en Elisabeth van

Op 2 juni 1944 wordt het echtpaar Van Holland-Hofstra gearresteerd om onbekende redenen. De volgende dag gaan zij op transport naar de Sipo in Rotterdam. Tien dagen later wordt Cornelis vrijgelaten, maar Elisabeth gaat op de 17e op transport naar Kamp Vught. Cornelis van Holland was conciërge van het politiebureau…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Stipdonk, Hendrik

Op 19 november 1943 arresteerden de rechercheurs/agenten A.M. Oude Alink en A. Biesheuvel de smid Hendrik Stipdonk (1884) wegens het verhandelen van een radio. Hij werd op 23 november overgebracht naar de Sipo in Rotterdam en vandaar naar Kamp Vught…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .