Annakliniek

De Annakliniek (gesloten in 1977 en daarna afgebroken) was een kliniek gespecialiseerd in orthopedie. In de meidagen van 1940 werden er enkele Duitse gewonde militairen binnengebracht en mogelijk ook een aantal Nederlandse. Op het terrein woonde de tuinman Toon van der Nagel. In 1944 en 1945 was hij lid van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Elisabethziekenhuis

In de meidagen van 1940 werden in het ziekenhuis meer dan 40 Duitse gewonde militairen opgenomen en een onbekend aantal Nederlandse militairen (www.mei1940.nl). Over het functioneren van het katholieke St. Elisabethziekenhuis gedurende de oorlogsjaren is niet zoveel bijzonders bekend. Wel over de rector van het ziekenhuis, F.A.M. Bernefeld . Hij… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Academisch Ziekenhuis

Als groot ziekenhuis met vele gebouwen ging de directie er in de zomer van 1939 er toe over om maatregelen te treffen in geval er oorlog zou uitbreken. Men was er van doordrongen, dat er in de moderne wijze van oorlogvoeren voortaan ernstig rekening moest worden houden met luchtaanvallen. De… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Zendingshuis

In het Zendingshuis (der Nederlandse Hervormde kerk) was een opleidingsinstituut voor christelijke zendelingen-kwekelingen  gevestigd, de Zendingsschool. Zoals zoveel grote gebouwen werd het verschillende keren gevorderd. Eerst voor Nederlandse militairen en na de capitulatie voor de Opbouwdienst en vervolgens door de Wehrmacht. In december 1942 werd het gebouw ter beschikking gesteld… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Diaconessenhuis

In het ziekenhuis van de Christelijke Vereniging voor Ziekenverpleging werden in de meidagen van 1940 bijna 30 gewonde Duitse militairen binnengebracht en een onbekend aantal Nederlandse militairen. Het gebouw werd in december 1942 gevorderd door de Wehrmacht. Het Diaconessenhuis was vanaf december 1942 tot eind juni 1945 ondergebracht in het… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Vriesman, Henriëtte

Henriëtte Vriesman (1919), afkomstig uit Middelburg, was aan het begin van de oorlog leerling verpleegkundige van het Academisch Ziekenhuis. In november 1940 werd zij wegens haar joodse afkomst ontslagen. Daarna verhuisde zij naar Amsterdam. Op 11 februari 1944 werd Henriëtte vermoord in Auschwitz. Het adres Rijnsburgerweg 10 is dat van… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .