Diaconessenhuis

In de meidagen van 1940 werden er bijna 30 gewonde Duitse militairen binnengebracht en een onbekend aantal Nederlandse militairen.

Het ziekenhuis van de Christelijke Vereniging voor Ziekenverpleging werd in december 1942 gevorderd door de Wehrmacht. Nadat de Wehrmacht het ziekenhuis in juni 1944 had verlaten, werden er een geëvacueerd rusthuis uit Den Haag en een uit Wassenaar ondergebracht. Ook werd het gebouw wederom door de Wehrmacht gevorderd. In mei 1945 bleek de gehele inventaris te zijn verdwenen of vernield.
Het Diaconessenhuis was vanaf december 1942 tot eind juni 1945 ondergebracht in het Zendingshuis aan de Rijnsburgerweg (O).

Op 4 januari 1944 werd de chirurg P.M. de Planque gearresteerd door de Sipo/SD in verband met de aanslag op de directeur van het Leidse arbeidsbureau, een dag eerder. De Planque werd als gijzelaar overgebracht naar het gijzelaarskamp St. Michielsgestel. Hij werd op 18 mei 1944 vrijgelaten en zou tot aan zijn pensioen aan het Diaconessenhuis verbonden blijven. Ook zijn zoon Bartholomeus, die arts-assistent was, werd opgepakt, maar kwam in Kamp Vught terecht.  Op 22 juli 1944 werd hij eveneens in vrijheid gesteld.

Meer lezen over de geschiedenis van het Diaconessenhuis op de website van Erfgoed Leiden e.o.

Go to Locatie

Locatie

1000+ locaties

Go to verhaal

verhaal

1000+ verhalen

Go to Tijdlijn

Tijdlijn

475+ datums

Go to trefwoord

trefwoord

375+ trefwoorden