Verlind, Gerrit

Gepubliceerd op

De 17-jarige jongeman Gerrit Verlind werd door een Duitse militair doodgeschoten, toen hij in de Haarlemmerstraat aardappelen opraapte, die uit  een vrachtwagen van de Wehrmacht waren gevallen. Zijn vader was tewerkgesteld in Duitsland en zou pas na de Bevrijding naar Leiden terugkeren.
Volgens een ooggetuige zou iemand de achterdeur van de vrachtwagen hebben geopend, waardoor er een zak aardappelen uit de laadruimte viel. Een forse groep vrouwen en kinderen stortten zich op dit buitenkansje, maar een toevallig aanwezige Duitse militair schoot gericht op de groep.

De diepbedroefde moeder plaatst op 29 maart een overlijdensadvertentie in het Dagblad voor Leiden en omstreken met de mededeling dat Gerrit “door een droevig ongeval werd weggerukt”. Al op 11 mei plaatste zij opnieuw een advertentie, nu in de Nieuwe Leidsche Courant. Die was in 1941 verboden door de bezetter, maar mocht nu weer verschijnen. Het Dagblad voor Leiden en omstreken was na de bevrijding verboden door de Militair Gezag. Volgens de advertentie verbleef de vader van Gerrit nog in Duitsland en was onkundig van het overlijden van zijn zoon.