Brandon Bravo, Mozes

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

De uit Amsterdam afkomstige Joodse kleermaker Mozes Brandon Bravo (1906-1973) woonde en werkte op verschillende adressen in Leiden, onder andere in de Thorbeckestraat en de Watersteeg. Via een vriend, Hans Fles raakte hij betrokken bij een poging om begin april 1941 met een bootje naar Engeland te gaan. De Engelandvaarders zouden die avond bij elkaar komen ten huize van Brandon Bravo, maar de Sipo/SD deed een inval en drie aanwezigen werden gearresteerd, onder wie Brandon Bravo en de Oegstgeestenaar Hans Fles. Twee mannen die hen bij het kopen en het klaarmaken van de boot hadden geholpen bleken de zaak te hebben verraden aan Sipo/SD. Eén van hen was een infiltrant.
De andere zes deelnemers waren op het moment van de inval nog niet gearriveerd. Onder hen waren twee Belgen, die in Leiden waren ondergedoken na het liquideren van een politieman. Deze twee werden met nog twee deelnemers op 2 mei gearresteerd.
Na zijn arrestatie werd Brandon Bravo een succesvol infiltrant van de Sipo/SD. Hij overleefde de oorlog en zat acht jaar gevangenisstraf uit. Hans Fles stierf in KZ Sachsenhausen.

De gegevens in dit verhaal zijn ontleend aan divers bronnen, die soms niet met elkaar in overeenstemming zijn.