Nauta, Sjoerd

Sjoerd Nauta (1917) was bij het uitbreken van de oorlog cadet aan de KMA in Breda. Na de demobilisatie zat hij korte tijd in de Opbouwdienst, maar dat ruilde hij in voor een studie natuur- en scheikunde aan de Leidse universiteit met als specialisatie geologie. Ook enkele bevriende andere oud-KMA’ers… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Brero, Herman van

Herman van Brero (1912-1992) ondernam met de student rechten Chris Krediet in oktober 1940 een geslaagde poging om via Scandinavië Engeland te bereiken. Zij monsterden aan op een coaster die van Delfzijl naar Finland voer. Daar gingen ze aan wal en meldden zich bij de Nederlandse gezant in Helsinki. Via… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Emmer, Jan

Jan Emmer (1917) bereikte Engeland in september 1941 per boot nadat een eerste poging mislukt was. Hij werd opgeleid tot geheim agent door de Special Operations Executive (SEO) en werd op 12 maart 1942 door Erik Hazelhoff Roelfzema aan land gezet samen met een marconist jhr. Felix Ortt. Zijn opdracht… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Waisvisz, Jacques

In april 2017 verscheen op de website leidenuniversiteit.nl een kort interview met Jacques Waisvisz (1918) waarin hij vertelde over zijn ervaringen in de oorlogsjaren. Waisvisz studeerde bij het uitbreken van de oorlog natuurkunde aan de Leidse universiteit met Chinees als bijvak. Nadat hem als joodse student in 1941 de toegang… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .
Roofoverval

Veenstra, Abraham en Koos

In 1939 kwam de onderwijzer Jan Veenstra met enkele van zijn kinderen op het adres Johan de Wittstraat 37 wonen. Eerder hadden ze in de Lijsterstraat gewoond en daarna enkele jaren in Oegstgeest. Zijn echtgenote Jannetje was al in 1932 op 50-jarige leeftijd overleden. Samen hadden ze zeven kinderen gekregen…. verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Charles Olke van der Plas

Charles Olke van der Plas (1920) studeerde mijnbouw aan de Technische Hogeschool te Delft. In mei 1940 wilde Ok, zoals hij werd genoemd, al naar Engeland gaan, maar hij kwam niet ver. Eind 1941 ging hij opnieuw op weg maar werd in de buurt van Lyon gepakt. Hij wist te… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Olga Charlotte van der Plas

Olga van der Plas was geboren in Nederlands-Indië. Zij was ongehuwd. In 1940 had zij een neef in huis, Charles Olke van der Plas. Die studeerde mijnbouw aan de Technische Hogeschool te Delft. In mei 1940 wilde Ok, zoals hij werd genoemd, al naar Engeland gaan, maar hij kwam niet… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .

Renardel de Lavalette, Paul

Paul Renardel de Lavalette (1918-1980) was geboren en getogen in Nederlands-Indië. In 1936 kwam hij naar Leiden om aan de universiteit rechten te studeren en werd lid van het Leids Studenten Corps. Zijn studie werd enige tijd onderbroken tijdens de mobilisatie in 1939-1940. Na actief te zijn geweest in de… verder lezen ».

Gepubliceerd op geleden .