Olga Charlotte van der Plas

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Olga van der Plas was geboren in Nederlands-Indië. Zij was ongehuwd. In 1940 had zij een neef in huis, Charles Olke van der Plas. Die studeerde mijnbouw aan de Technische Hogeschool te Delft. In mei 1940 wilde Ok, zoals hij werd genoemd, al naar Engeland gaan, maar hij kwam niet ver. Eind 1941 ging hij opnieuw op weg maar werd in de buurt van Lyon gepakt. Hij wist te ontsnappen en dook onder. In 1943 raakte hij betrokken bij de illegale groep rond Willem Pahud de Mortagne. Die groep werd door toedoen van de V-man Anton van der Waals opgerold. Op 29 april 1943 werden Willem, Ok en nog vier anderen ter dood veroordeeld en op 18 mei 1943 in Fort Rijnauwen geëxecuteerd.

In 1944 nam Olga een zekere Paulien Langhout in huis. Paulien was de verbindingspersoon tussen Leiden/Oegstgeest en Amsterdam voor de spionage- en koeriersdienst Rolls Royce. Over haar is verder niets bekend. Daarnaast had Olga ook nog een zekere Henk Dankers in huis, een voormalig beroepsmilitair uit Den Haag, die in Oegstgeest betrokken was bij de Binnenlandse Strijdkrachten.

In 1948 trouwde Olga met Luigi de Ferrante, een weduwnaar uit Nederlands-Indië met twee kinderen. Zijn vrouw was in 1945 overleden in het beruchte kamp Tjideng in Batavia. Onder de naam Ferrante-van der Plas komt zij voor in het boek Oegstgeest in bange dagen.