Bron: Lijst met illegale werkers

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

Erfgoed Leiden bezit een aantal documenten uit de bezettingstijd uit de nalatenschap van Cees Piena. Ze zijn gedigitaliseerd en te bekijken op de website van ELO, in de beeldbank WO2. Piena was in 1939 lid geworden van de Leidse gemeenteraad voor de SDAP. Tijdens de bezetting werd hij medewerker van de Raad van Verzet (RVV) en in de laatste maanden van de Hongerwinter was hij commandant van een sectie van de Binnenlandse Strijdkrachten. Na de oorlog was hij enige jaren wethouder.

Op de lijst staan 266 namen van medewerkers van illegale organisaties uit Leiden en omgeving. In veel gevallen staat er achter hun naam een aanduiding bij welke illegale organisatie zij hoorden, maar van enkele tientallen personen is niet bekend wat voor illegale activiteiten zij hebben ondernomen. Deze lijst is niet compleet, maar begint vanaf de letter K (deels). Aan de getypte tekst zijn met de hand namen toegevoegd. De namen op deze lijst zullen in de loop van 2020 in de website worden opgenomen.

Veel namen zijn ook in andere bronnen te vinden, maar er ontbreken toch ook heel wat bekende namen. Het is volstrekt onbekend wie deze lijst heeft aangelegd en met welk doel. De namen zijn opgenomen op de website Leiden4045.nl met het trefwoord [Lijst Piena].

Aangezien er nu al 266 namen op de lijst staan terwijl de letters A tot en met J ontbreken, kan het aantal illegale werkers op de complete lijst gemakkelijk twee keer zo groot zijn geweest.