Diekmann, Johannes

Gepubliceerd door Alphons Siebelt op

J.M. (Johannes) Diekmann (1900-1954) werd met ingang van 15 augustus 1944 kommandant (met een ‘k’ i.p.v. een ‘c’) van het Leidse politiekorps als opvolger van U.K.L.E. Hoffmann en zou dat blijven tot vlak voor de Bevrijding. Diekman was sinds 1923 beroepsmilitair geweest. In de meidagen van 1940 was hij commandant van het detachement politietroepen in de Vesting Holland in de rang van kapitein. In 1942 werd hij als voormalig beroepsofficier opnieuw in krijgsgevangenschap afgevoerd, maar kwam in 1943 weer vrij. Waarschijnlijk speelde zijn sympathie voor het nationaalsocialisme daarbij een rol. Lid van de NSB of SS was hij echter niet, wel van het nationaalsocialistische Rechtsfront.

Na zijn terugkeer in Nederland werd hij aangesteld bij de Amsterdamse politie tot hij naar Leiden werd overgeplaatst. In tegenstelling tot zijn voorganger, die kapitein was (de politie had sinds 1 januari 1943 militaire rangen) kreeg Diekmann de rang van majoor.
Diekmann was politiek gezien nauwelijks actief, maar hij zette het beleid van zijn voorganger wel voort. Aangezien de politieke situatie na Dolle Dinsdag sterk veranderde was de politiek rol van de politie snel uitgespeeld. De Leidse politie moest in de Hongerwinter zeer vaak optreden tegen diefstal van hout en levensmiddelen, overvallen en andere vergrijpen van de burgerij. In april 1945 werd Diekmann nog overgeplaatst naar Rotterdam.

Wijziging 1 juli 2022: in een eerdere versie stond als datum 29 oktober 1944 als datum van in dienst treding.