Egmond, Adriaan van
Adriaan van Egmond (1885), eigenaar van een wasserij werd op 25 juni 1941 door de Sipo/SD gearresteerd. In die dagen werden heel Nederland communisten en radicale socialisten opgepakt. Dat was een rechtstreeks gevolg van het uitbreken van de oorlog tussen Duitsland en de Sovjet-Unie op de 22e. Adriaan was de oudste van een kinderrijk gezin. Twee van zijn broers, Johan Philip en Pieter, werden eveneens gearresteerd.
Adriaan was vóór de oorlog lid geweest van de CPN en had in Leiden en omgeving veel propaganda gemaakt voor die partij. In 1938 werd hij voorzitter van de Vereniging voor volkscultuur, wat feitelijk een CPN-mantelorganisatie was. Begin april 1939 had de vereniging een kleinkunstavond avond georganiseerd met aansluitend bal ten bate van de Spaanse vluchtelingen, vooral de kinderen. Hij was ook actief geweest voor de Vereniging Vrienden van de Sovjet-Unie.
Na zijn arrestatie werd Van Egmond overgebracht naar het huis van bewaring in Scheveningen (het “Oranjehotel”), het tijdelijke kamp in Schoorl, Kamp Vught en KZ Sachsenhausen. Tenslotte kwam hij terecht in KZ Bergen-Belsen, waar hij op 25 maart 1945 stierf.
Zijn broers Johan Philip en Pieter kwamen ook terecht in KZ Bergen-Belsen. Johan Philip stierf daar drie dagen na zijn oudste broer, alleen Pieter overleefde de oorlog.